Aantal uren met negatieve tarieven voor energie nemen toe

De teller voor negatieve stroomprijzen staat tot nu toe op meer dan 200 uur voor 2023 (bron: transparency.entsoe.eu/). Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar toen de teller voor negatieve stroomprijzen op 85 uur bleef haken. En dan is het jaar nog niet voorbij! Wellicht denk je nu, mooi dat er meer zon is geweest in 2023. Maar dat is niet de oorzaak. We vertellen je hoe dit zit.

Zon en wind

De grootste factoren voor de opwek van duurzame energie zijn zon en wind. In een artikel van Solar Magazine wordt het aandeel van die twee samen over de eerste helft van 2023 neergezet op 55% van het gehele aanbod aan energie. En dat aandeel neemt alleen maar toe.

Het aantal zonuren en de hoeveelheid wind stijgt niet. Sterker nog, het aantal zonuren van juli 2023 is minder dan de zonuren van dezelfde maand vorig jaar. En minder zon betekent ook niet direct dat er meer wind is geweest. De stijging van het aantal uren met negatieve stroomprijzen komt dan ook niet van de hoeveelheid zon of wind, maar door de toename in zonnepanelen en het aantal windturbines op land en op zee. En die aantallen nemen voorlopig alleen maar toe. Dat betekent dat de komende jaren het aandeel duurzaam opgewekte energie alleen maar zal stijgen. En daardoor zul je ook steeds vaker negatieve prijzen voor energie tegenkomen.

Negatieve prijzen

Negatieve prijzen ontstaan als het aanbod aan energie hoger is dan het gebruik, bijvoorbeeld als er meer wind- en/of zonne-energie wordt opgewekt dan dat er door het net wordt afgenomen. 

Omdat er dan onbalans is in vraag en aanbod worden de prijzen voor energie sterk verlaagd. De energie kan niet worden opgeslagen en zou anders immers verloren gaan. Om dat te voorkomen wordt energie zelf voor negatieve prijzen aangeboden, je krijgt geld toe als je op die momenten energie verbruikt. 

Verdien geld door te laden

De innovatieve laadoplossingen van Alva Charging Services laten je profiteren van deze negatieve energieprijzen. Door je laadsessies af te stemmen op de momenten dat energieprijzen laag zijn, of zelfs negatief, bespaar je ten opzichte van de reguliere energieprijzen en kun je zelfs geld verdienen tijdens het laden van je EV.

Inderdaad, je kunt geld verdienen door je EV op het juiste moment te laden! 

En dat niet alleen. Door de laadsessies goed af te stemmen help je het Nederlandse energienet te stabiliseren. Daarnaast draag je direct bij aan een duurzame toekomst waarin de vraag naar energie beter afgestemd is op het aanbod. Nu, en in de toekomst. 

Ook laden met negatieve energietarieven? Dat kan met onze slimste laadoplossing.

Bekijk de laadoplossingen van Alva

Volg onsContact

Alva charging services B.V.
Pyriet 5
9207GK Drachten

T 0850163611
support@alva-charging.nl

Deze site wordt beveiligd door reCAPTCHA en het Google Privacy-beleid en de servicevoorwaarden zijn van toepassing.